TORBY PRÓŻNIOWE

Worek próżniowy z papryką

Torby próżniowe nowoczesny produkt wydłużający przydatność żywności

Produkty spożywcze mają to do siebie, że szybko tracą świeżość, dlatego żywność często ląduje w śmietnikach, gdy nie nadaje się już do spożycia. Na całym świecie aktywiści starają się zwiększyć świadomość konsumentów, zachęcając do tego, by kupować rozsądnie i żyć w myśl zasady Zero Waste – czyli tak, by nie marnować żywności i stosować produkty pochodzące z recyklingu w celu ograniczenia ilości śmieci. W większych miastach powstają również jadłodzielnie, w których możemy zostawić żywność z krótką datą ważności, jeśli wiemy, że nie uda nam się jej spożyć. Pomysłów jest wiele, a jednym z nich są także torby próżniowe, które zdominowały rynek spożywczy. Torby te wykorzystuje się w zakładach produkcyjnych i sklepach, a coraz częściej także w domach. Przechowywanie żywności w torbie próżniowej pozwala przedłużyć termin przydatności do spożycia od kilku dni do kilkunastu miesięcy, w zależności od rodzaju pakowanego produktu.

Torby próżniowe PA/PE

Zajmujemy się produkcją wysokiej jakości toreb próżniowych PA/PE wykonanych z poliamidu i polietylenu. Torby składają się z folii wielowarstwowej i są produktami elastycznymi, szczelnymi, odpornymi na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć oraz zabrudzenia, a przy tym doskonale dopasowującymi się do kształtu żywności. Pakowanie próżniowe pozwala zabezpieczyć produkt przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak drobnoustroje, enzymy, wilgoć, gazy czy temperatura, a tym samym przedłużyć jego termin przydatności do spożycia. Procesy chemiczne (m.in. utlenianie) oraz kontakt żywności z czynnikami zewnętrznymi to podstawowe przyczyny szybkiego psucia się żywności. Można im z łatwością zapobiec, wykorzystując torby próżniowe będące doskonałą alternatywą dla konserwantów i innych środków chemicznych przedłużających trwałość produktów żywnościowych.

Przechowuj żywność bez chemii

Stosowanie konserwantów wcale nie jest konieczne! Aby przedłużyć świeżość żywności, wystarczy stosować torby próżniowe przeznaczone do przechowywania produktów spożywczych. Do produkcji toreb próżniowych nie wykorzystujemy surowców wtórnych ani szkodliwych substancji takich jak: ftalany, fotoinicjatory, zmiękczacze bazujące na adipatach, alergeny, pierwszorzędowe aminy aromatyczne, BPA, BPS, organizmy GMO i inne substancje wzbudzające szczególnie duże obawy (SVHC). Nasze torby próżniowe są produktami atestowanymi, spełniającymi wymogi PZH, a więc mogą być stosowane jako opakowania produktów żywnościowych. Dzięki wykorzystywaniu toreb próżniowych zachowujesz wszelkie wartości odżywcze produktu i przedłużasz jego termin przydatności do spożycia – a to wszystko bez dodatku szkodliwych dla zdrowia substancji chemicznych i konserwantów!

Tanie torby próżniowe do pakowania żywności

Aby korzystać z wysokiej jakości toreb próżniowych, wcale nie trzeba wydawać kroci. Wystarczy wyposażyć się w pakowarkę próżniową i regularnie zaopatrywać w torby, które należą do produktów tanich. Jako producent żywności możesz również zaopatrzyć swoje torby próżniowe w nadruk z nazwą firmy lub hasłem reklamowym. Taki krok pozwala zwiększyć rozpoznawalność marki i zachęcić konsumenta do wybrania produktu, którego opakowanie jest estetyczne i szczelne. Każdy produkt spożywczy wymaga odpowiedniego zabezpieczenia podczas transportu i magazynowania – aby zachować jego unikalny smak, aromat, konsystencję i wartości odżywcze, niezbędne jest wykorzystanie nowoczesnej torby do pakowania próżniowego. Rozmiar torby, grubość folii i nadruk ustalamy indywidualnie z klientem, biorąc pod uwagę wiele czynników, m.in. przeznaczenie torby próżniowej.