WORKI DO GOTOWANIA

Specjalistyczne worki do gotowania


Coraz częściej pojawiają się nowe metody gotowania mające na celu zachowanie wewnątrz żywności jak największej ilości witamin, enzymów i innych wartości odżywczych. Do takich nowoczesnych metod możemy zaliczyć gotowanie Sous-vide, do którego wykorzystywane są specjalne worki próżniowe do gotowania. Metoda ta cieszy się ogromną popularnością na całym świecie i stosowana jest zarówno w profesjonalnych restauracjach, jak i domowych kuchniach.

Flow VAC

Żywność w worku do gotowania

Gotowanie metodą Sous-vide

Mimo że metoda Sous-vide została opisana po raz pierwszy już pod koniec XVIII wieku, jej ogromna popularność przypada na znacznie późniejszy okres. Otóż dopiero w połowie lat 60. XX wieku odkryto ją ponownie, by na stałe wprowadzić do światowych kuchni. Celem metody gotowania Sous-vide jest zachowanie naturalnego smaku żywności, który podczas tradycyjnego gotowania częściowo zostaje zredukowany i wchłonięty przez wodę. Dzięki gotowaniu z wykorzystaniem woreczków próżniowych wszystkie wartości odżywcze znajdujące się w żywności zostają zachowane wewnątrz worka, nie mając styczności z wodą. Worki próżniowe do gotowania wykonuje się z folii PET/CPP, która cechuje się odpornością na wysoką temperaturę oraz wilgoć, dlatego doskonale nadaje się do gotowania. Żywność zamkniętą szczelnie w worku umieszcza się w kąpieli wodnej o temperaturze nieprzekraczającej 100°C – temperatura i czas gotowania różnią się w zależności od rodzaju przygotowywanego dania. Metodą Sous-vide można przygotować wiele rodzajów mięs, ryb oraz warzyw. Czas gotowania wynosi średnio 1-7 godzin.

Zalety gotowania metodą Sous-vide

Worki próżniowe do gotowania to niezbędne wyposażenie kuchni każdego miłośnika zdrowych i pysznych dań. Woreczki próżniowe umożliwiają przygotowywanie wysokiej jakości potraw bez korzystania z dużej ilości przypraw i poświęcania ogromnej ilości czasu na gotowanie. Czas spędzony w kuchni jeszcze nigdy nie był tak przyjemny, a przyrządzanie dań tak łatwe! Do podstawowych zalet gotowania metodą Sous-vide zaliczamy:

  • zachowanie naturalnej struktury żywności,
  • zachowanie soczystości dań poprzez zapobieganie ich kurczeniu się w trakcie gotowania,
  • zachowanie aromatu, witamin, enzymów, naturalnych soków i wszelkich wartości odżywczych potrawy,
  • delikatność i soczystość przyrządzanych dań, dłuższy okres przydatności do spożycia dzięki z
  • możliwość zrezygnowania z dużej ilości przypraw dzięki zachowaniu naturalnych soków wewnątrz potraw,
  • eliminacja zapachów towarzyszących gotowaniu.